Arama motorları (search engines) bir bilgiye, resme yada videoya ulaşmak için en sık kullandığımız aracılardır. Bu bazen eğlence bazen ödev bazense ansiklopedik bilgiler içerebilir. Arama motoru kullanan kişiler genellikle üç temel unsura dikkat eder.
- Alakalı sonuçlar (ilgilendiğiniz sonuçlar)
- Sade ve kolay kullanılabilir arayüz
- Yapılan aramaya yönelik kısıtlamalar
Bu yazımızda sizlere alanında en başarılı, en popüler ve yeni arama motorlarını tanıtacağız. Gelin bu arama motorlarını hep beraber inceleyelim.
Bu İçerikte Neler Var?
Google: Dev Arama Motoru

Google, arama motorları arasında özellikle ülkemizde tekelleşen ve dünyanın en çok kullanılan arama motorudur. Google’ı eşsiz yapan sadece arama motoru hizmeti sunmakla kalmamasıdır.
Haritalar, alışveriş, görseller, videolar, haberler, Adsense, Gmail ve saymakla bitmeyecek onlarca ek hizmetiyle arama motoru denilince akla gelen ilk isim olması da gayet normal karşılanıyor. Bunlara ek olarak arama sonuçlarında ki başarısıyla da günümüzün en popüler arama motoru olmaya hak kazanıyor.
Google’a Git- Güncellenen içerikler
- Başarılı arama sonuçları
- Tüm cihazlarda destekleniyor
- Hızlı sonuçlar ve sade arayüz
- Kullanıcılar hakkında bilgi toplaması
- Çok sık güncellenen algoritma
- Sahte çalışmalarla algoritma atlatılabiliyor
Duck Duck Go: Yüzde Yüz Gizlilik

İlk başta DuckDuckGo arayüz bakımından Google’a benziyor. Ancak, birçok incelik bu iki arama motorunu birbirinden ayırır. Duckduckgo arama motorunu aslında diğer tüm arama motorlarından ayrı kılan bir özellik vardır oda hiç bir aramanın yada bilginin kayıt altına alınmaması.
Özellikle son zamanlarda sıkça güncellenen arayüzü şimdilerde çok daha hoş bir yapıya bürünmesini sağladı. Aramalarınızı gizlilik ile yapmak istiyorsanız Duckduckgo sizin aradığınız yardımcı. İngilizce aramalarda başarılı olduğu kadar Türkçe aramalarda da başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Duckduckgo’ya Git- Kullanıcı bilgilerini izlemez veya saklamaz
- Az reklam içeriği
- Tüm cihazlarda destekleniyor
- Hızlı sonuçlar ve sade arayüz
- Verilerin tarihini tutmuyor
- Resim aramalarında zayıf
- Aramalar filtrelenemiyor
Bing: Arakasında Bir Dev Var

Dünyanın en büyük teknoloji firmalarından Microsoft’un geliştirdiği hizmet Bing. Bir arama motoru olarak görünse de Google gibi Bing’in de sunduğu Mail, Translate ve onlarca ek özellik var.
Türkçe aramalarda zayıf olduğu söylenebilir ancak İngilizce aramalarda bir hayli başarılı. Google’la olan kıyasıya rekabetini henüz bırakmış değil, Windows’un ilk kurulumuyla meşhur Explorer ve Edge’e varsayılan arama motoru olarak gelen Bing şuan dünyanın en popüler ikinci arama motoru.
Bing’e Git- Eski web sitelerine önem verir.
- Gizli ve gizli olmayan içeriği eşit olarak tarar
- Tüm cihazlarda destekleniyor
- Arama sonuçları biraz hantal
- Bazen çok yoğun reklamlar
- Yeni sitelere kolay kolay yer vermiyor
Yahoo: Eski Güçe Yeni Kan

Yahoo’yu bir çoğunuz hatırlayacaktır özellikle mail servisiyle. Bundan bir kaç yıl önce Bing’e satılmış olasa da arama motoru hizmeti Bing alt yapısıyla hala devam ediyor.
Bing mühendisleri tarafından geliştirilmeye devam eden arama motoru İngilizce aramalarda fena sayılmaz. Aslında artık Yahoo‘yu bir arama motoru olarak görmekte doğru olmaz. Buca zamanlık tarihinin hatırına listeye ekleyelim dedik 🙂
Yahoo’ya GitYippy: İngilizce Aramalar

Yaptığımız testlerde Türkçe aramalarda hiç bir başarı göremedik. Yippy’nin odak noktası da İngilizce aramalar zaten. Hal böyle olunca bu arama motorunda aramaları İngilizce yapmanız gerekiyor 🙂 Ama Yippy’nin bir özelliği var; Deep web arama sonuçlarını da işin içine katması. Diğer arama motorları buz dağının görünen kısmını bize listelerden Yippy ile internetin derin sularında aramalar yapabilirsiniz.
Yippy’ye Git- İstenmeyen web sitelerini engeller.
- İngilizce odaklı başarılı sonuçlar
- Arama ön izleme özelliği
- Filtreleme kapatılamıyor
- Çok fazla reklam
- Sezgisel arama yok
Yandex: O Bir Rus Devi

Rusya’nın en çok kullanılan arama motoru olmasına rağmen ülkemizde de gerek izlediği reklam politikaları gerekse ülkemiz için yaptığı özel girişimlerde kısa sürede popüler bir arama motoru haline gelmeyi başardı.
Türkiye’de en sık kullanılan Navigasyon, Disk (depolama) ve mail hizmeti gibi onlarca ek hizmeti de mevcut. Alanında başarılı olan ve Türkçe aralamalarda da bir o kadar başarılı sonuçlar verebilen Yandex’i denemenizde fayda var.
Yandex’e Git- Başarılı Türkçe Sonuçlar
- Hızlı arama ve güzel arayüz
- Bir çok ek hizmet
- Bazı özellikler Türkçe değil.
- Kimi zaman hantallaşabiliyor
Bonus: Yerli Arama Motoru Yaani

Turkcell’in gücüyle geliştirilmiş ilk profesyonel arama motorumuz Yaani. Bünyesinde web, görsel, video, müzik gibi aramalar barındıran yerli arama motorumuz bunlara ek olarak Çeviri, Mail, Canlı Skor, Döviz kuru takip ve nöbetçi eczane listeleri gibi özelliklerde sunuyor. Şuan için gayet başarılı ilerlediğini düşündüğüm arama motoru umut vadediyor.
Yaani’ye Git- Hızlı arama ve güzel arayüz
- Gelişime açık alt yapı
- Sonuçları listelerken kendi veritabanını kullanmıyor.
- Can sıkıcı reklamlar
Siz hangi arama motorunu kullanıyorsunuz? Artıları neler eksileri neler bizimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.